13 Mart 2008 Perşembe

Halı Desenleri Ve Renkleri

Halıda renk seçimi öncesi dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mekanda kullanılan mobilyaların rengi ve büyüklüğü olmalıdır. Odada mevcut mobilya sade ve ortalama büyüklükte ise desenli bir halı tercih edilebilir. Böylelikle halı, odanın odak noktası haline gelecektir. Mobilyaların geniş ve çok renkli olması halinde yapılacak en büyük hata çok renkli bir halı seçimi olacaktır.

Renk karmaşası yaratmamak için sade renklere sahip bir halı seçmek çok daha doğru bir karardır. Yaşam alanlarına genişlik hissi katmak ve odalar arasında uyumlu bir geçiş sağlamak için genelde tek çeşit renk ve desene bağlı kalınması tavsiye edilir.

Yalın renklerle ve minimalist tarzda döşenmiş mekanlarda, farklı dokulara sahip halılar kullanmak mekanın daha dikkat çekici olmasını sağlayacaktır. Bu anlamda genel dekorasyon tasarımında kontrast renklerin yarattığı çekicilik prensibi halı renk seçiminde de önemli bir yer tutmaktadır.

Toprak renkleri gibi sıcak ve tutkulu renk seçenekleri olan halılar, sıcaklık ve lüks hissi uyandırmaları nedeniyle özellikle geniş ve kuzeye bakan odalar için uygundur.

Doğal renk tonları ise daha kolay tasarıma imkan verdikleri için halen en çok tercih edilen renklerin başında gelmektedir. Sadelik ve temizlik hissi uyandıran doğal tonların tek dezavantajı leke ve toz gibi istenmeyen görüntüleri açığa çıkarmasıdır.

Son yıllarda geniş çevrelerce oldukça rağbet gören çağdaş tasarımlarda, pastel tonlardaki halılar ile parlak duvar kağıtları kombinlenerek daha göz alıcı dekorasyonlar gerçekleştirilmektedir.

Mekanda soğukluk hissinden ziyade serinlik ve donuk olmadan dinginlik hissi yaratmak için halının yumuşak tonlarda olması, hatta tercihen tatlı yeşiller ya da doğal gölgeler barındırması tercih edilmelidir.

Fonksiyonel olması ve şık görünümün yanı sıra hem zarif hem de kışkırtıcı bir tasarım sağlaması açısından son dönemde en çok tercih edilen renklerin başında mavi gelmektedir. Lacivert tonları sükunet ve ahenk yaratırken açık maviler yatıştırıcı bir etki sağlamaktadır.

0 yorum: